Hjärtats Hus finns.

Hej. Jaha så har tiden runnit iväg igen. Alldeles för länge sedan jag skrev något här på vår blogg.
Hur som haver, du som finns kvar vid vår sida, du som inte har gett upp. Vi har inte gett upp vår vision heller för att få till en mötesplats för cancersjuka och anhöriga. Tvärtom. Mycket har hänt sedan vi skrev här sist.
I februari fick vi nämligen okay från Region Jönköpings Län att de står för lokalhyran i en flygelbyggnad vid Ryhovs Herrgård i Jönköping under några månader.
Så efter det har vi haft en träff per månad och fler skall det bli.
Vi är en arbetsgrupp med blandad kompott, personer både från sjukvården och duktigt folk från utvecklingssidan. Mina goa medarbetare Stina och Evelina har fått nya uppdrag så de är inte med och arbetar aktivt i vårt Hjärtats Hus längre. De jobbar och studerar. Men vi har kontakt löpande ändå. Vilket känns tryggt och gott. Vi är evigt tacksamma för er insats.
 
Jag länkar in reportaget som släpptes från regionens sida i februari 2016. Så återkommer jag en annan dag med mera info. Nu skall väl blogg-sidan få liv igen.
 
 

Hälsocafé ger stöd för hälsa och ett gott liv

Anette Nilsson, utvecklingsstrateg på Region Jönköpings län, och Maggie Målevik, styrelsemedlem i bröstcancerföreningen Victoria, ser fram mot satsningen på Hälsocafé och dess möjlighet att stärka människor med kroniska sjukdomar och deras anhöriga att främja hälsa och utveckla verktyg för goda liv.            Anette Nilsson, utvecklingsstrateg på Region Jönköpings län, och Maggie Målevik, styrelsemedlem i bröstcancerföreningen Victoria, ser fram mot satsningen på Hälsocafé och dess möjlighet att stärka människor med kroniska sjukdomar och deras anhöriga att främja hälsa och utveckla verktyg för goda liv.             Foto: Mikael Bergström

Under våren 2016 stödjer Region Jönköpings län starten av ett Hälsocafé som en del i satsningen Hälsa för livet. Här ska personer med kroniska sjukdomar och deras närstående kunna mötas och bilda grupper som ger stöd och kunskap för att främja hälsa.

– I Hälsocaféet möts vi som människor med erfarenheter, inte som diagnoser och vi ger varandra verktygen för att få energi till att leva, att skapa Hälsa för livet, säger Maggie Målevik, en av eldsjälarna som drivit på denna satsning tillsammans med bland andra Anne-Marie Almgard.

– Det finns starka resurser i samhället som är duktiga på att bidra till olika värden, till exempel patientföreningar och studieförbund, där det finns många eldsjälar. Detta vill vi ta tillvara och stödja i regionen, säger Anette Nilsson, utvecklingsstrateg i Region Jönköpings län.

Volontärer ska driva verksamheten

Nämnden för folkhälsa och sjukvård kommer att besluta om satsningen som innebär att en flygelbyggnad till Herrgården på Ryhovsområdet i Jönköping blir Hälsocafé, under Qulturums ledning under en 18 månaders projekttid. Regionen bidrar med en projektledare som stöd för verksamheten, men Hälsocaféet ska formas och drivas av volontärer. Grupperna kan också anlita resurspersoner inom regionen som föreläsare.

– Vi har ett tydligt fokus på Hälsa för livet i budget och verksamhetsplan för 2016 och betonar också vikten av stöd till anhöriga vid svår sjukdom och att ta vara på patienters egna erfarenheter, säger Mia Frisk, (KD), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård. Nu blir det verklighet och jag är glad över att vi som region jobbar sida vid sida med det civila samhället. 

Värnar om möten tidigt

För Maggie Målevik, styrelsemedlem i bröstcancerföreningen Victoria i Jönköpings län med 500 medlemmar, betyder satsningen mycket.

– Väldigt spännande. Jag har jobbat för ett ”Hjärtats hus” i flera år, nära till sjukhuset men i egna lokaler. Jag värnar om möten i tidigt skede, att den som har cancersjukdom får någon att prata med och veta att man inte är ensam. Man kan vara färdig med sin behandling, men inombords är man ofta väldigt ”ofärdig”. Många cancersjukdomar har inte heller egen patientförening.

”Hjärtats hus” kan ses som en del av Hälsocaféet, med en öppen mötesplats varifrån grupper kan utvecklas utifrån olika behov.  Men Hälsocaféet är förstås intressant för en rad olika grupper. Det kan till exempel skapas språkcaféer för människor som haft stroke, och mötesplatser för människor med andra svåra sjukdomstillstånd.

”Samarbeta över gränser”

– Det finns resurser inom sjukvården, men också hos aktörer ute i samhället. Att samarbeta mer över gränserna vinner alla på, säger Maggie Målevik, som ser Hälsocaféet som ett viktigt komplement till verksamheten på sociala medier.

Anette Nilsson konstaterar att det finns många utmaningar för den som inte är frisk och att det är viktigt att innehållet i Hälsocaféet växer fram utifrån behoven.

– Det känns fantastiskt roligt att regionen går i bräschen för denna viktiga satsning där medborgarkraften för oss in i framtiden. Det blir en gemensam design, som ger skjuts till det jobb som många volontärer redan gör, säger hon.

Viktigt för folkhälsan

Det är också en satsning på personcentrerad vård med fokus på alla de timmar som patienten inte har kontakt med sjukvården, som kan leda till färre vårdbesök och snabbare återgång i arbete efter en sjukdomstid.

– Ur ett folkhälsoperspektiv ser jag stora fördelar med att ha en mötesplats för människor med olika sjukdomsbakgrund och deras närstående, säger Helena Stålhammar (C), 1:e vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård. Detta ger möjlighet till en social verksamhet där deltagarna kan lära av varandra och få styrka och trygghet. Något som både patientföreningar och professionen har efterlyst.

    
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

HJÄRTATS HUS

Hjärtats Hus berättar om vår verksamhet, en fysisk mötesplats för människor drabbade av cancer, närstående och vänner. Verksamheten öppnade februari 2016 och är i Jönköping. Visionen är att det skall kunna finnas på fler ställen i vårt land i framtiden

RSS 2.0